Πώς η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Πώς η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Άρθρο της ιατρού Θεοδώρας Κολοκυθά

Υπάρχει τρόπος η διατροφή να μας προφυλάξει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού; Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά; Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης; 

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του μαστού, έχει αποδειχθεί ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και να ενισχύσει την πιθανότητα πλήρους ανάρρωσης των ατόμων που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουμε πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού τρώγοντας σωστά και ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τρόφιμα με υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτοθρεπτικών στοιχείων, βοηθούν στην προστασία έναντι κάποιων μορφών καρκίνου.

Kάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι τα παρακάτω:

  • Σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο
  • Φρούτα: Εσπεριδοειδή, μούρα και κεράσια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Βρώμη, κριθάρι, σιτάρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά και κράκερς
  • Λαχανικά: Ξερά φασόλια και αρακάς, φακές και φασόλια σόγιας

Καθώς το σωματικό βάρος συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, μπορεί επίσης να σας προστατεύσει, καθώς σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Προσπαθήστε να ασκήστε για 30 λεπτά τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Για να μάθετε πως να τρώτε πιο υγιεινά με σκοπό να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων ασθενειών, απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο κλινικό διαιτολόγο.

Σας ενδιαφέρουν …

Έχετε απορία; Χρειάζεστε βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία